Валута
BGN
  • PLN
  • EUR
  • BGN
  • RON
Вижте всички статии

Въпроси за диамантите – вижте отговорите от сертифициран оценител на диаманти (част 1)

Въпроси за диамантите – вижте отговорите от сертифициран оценител на диаманти (част 1)

Диагностиката и оценката на диаманти е много сериозна професия, която изисква години на обучение и практика. Само сертифициран специалист може да направи заключение за спецификациите на камък и да му постави цена.

Нашият сертифициран специалист по диагностика и оценка на диаманти - Ани Николова, отговаря на някои от най-честите въпроси, които вълнуват клиентите.

Защо е ценен диамантът?

Както знаем, залежите на диаманти са изключително рядък и изчерпаем ресурс - това е главната причина тези камъни да са толкова ценени! Световните диамантени запаси ще достигнат максималната си доходност около 2030 г., докато търсенето на диаманти в световен мащаб непрекъснато се увеличава. Освен това, диаманти не могат да бъдат рециклирани, което допринася за тяхната рядкост.

Кои са най- известните диаманти?

Безспорно едни от най-известните диаманти в историята са:

  • Кулинан - със своите 3026 ct. големина. Той е открит в Южна Африка и поднесен като подарък на бритаския крал Едуард VII. Разделен е на много по-малки камъни и най-големият от тях, във формата на панделка, е инкрустиран в кралския скиптър.
  • Орлов - който е бил притежание на Екатерина Велика.
  • Шах – Диамантът е открит в Индия, а по-късно пленен от персийския шах. През 1829 г., когато руският дипломат и поет Александър Грибоедов е убит в Персия, шахът изпратил внука си в Санкт Петербург с подаръци за руския император, за да се избегне войната. Между тях бил и диамантът Шах.
  • Кох-и-нор - един от най-известните диаманти в историята. Името муна фарси означава Планина от светила. В момента той краси короната на британската кралица Елизабет, която се съхранява в Tower of London и се изнася само за специални церемонии. Това е най-големият диамант, вграждан в корона.
  • Пинк стар (Розова звезда) – този диамант с големина 59,60 ct. е продаден през 2013 г. за рекордните 83 млн. долара. Продажбата се осъществява в Женева, а розовият диамант e определен за едно от най-големите природни богатства в света.

Как се определя качеството на диамантите?

Качеството на диамантите - това е историята на всеки камък.

Най-старите камъни, които са се сформирали в мантията на Земята, са с приблизителна възраст 2 млрд. години. За този огромен период от време няма как камъкът да не приеме някое образувание в структурата си.

Има различни видове включения, като при диагностика на диамант се определят 12 групи на дефектност и всяка една група има критерии за оценка.

Характерен е видът на дефектите при диамантите. Изразяват се в облачета, пера, линии на растеж, мехурчета, цепнатини, светли и тъмни точки, минерални включения и други. Наличието на тези включения определят качеството на всеки един диамант.

В Якутия се изкарват едни от най-чистите диаманти. Там е мястото, на което е най-вероятно да се открие камък с максимална чистота.

Вижте част 2 на интервюто, в която ще научите отговорите на някои по-конкретни въпроси при покупката на диаманти.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари