Валута
BGN
  • PLN
  • EUR
  • BGN
  • RON
Вижте всички статии

Рубин – кралят на скъпоценните камъни

Рубин – кралят на скъпоценните камъни

Рубинът е един най-редките и ценни минерали и заедно с диаманта, сапфира и изумруда спада към скъпоценните камъни. Още от древността той е използван в бижута и накити, а в Римската империя е бил по-ценен дори от диаманта.

Днес рубинът е един от най-харесваните скъпоценни камъни и намира широко приложение в бижутерията. Рубинът се използва при изработката на всякакви видове бижута – пръстени, обеци, колиета, гривни. Освен самостоятелно, той често се комбинира с диаманти.

Бижута с рубини

Златен пръстен с диаманти и рубин, Златни обеци с диаманти и рубин

Състав и свойства на рубина

Рубинът е разновидност на минерала корунд (алуминиев оксид). Името му произлиза от латински и означава „червен“. Цветът на рубина се дължи на примесите от хром.

По скалата на Моос за твърдост на минералите рубинът има степен 9. Най-висока степен на твърдост от скъпоценните камъни има диамантът – 10.

Цена на рубина

Рубинът е един от най-скъпите скъпоценни камъни. Стойността му се определя, както и при останалите скъпоценни камъни, от критериите за цвят, шлифовка, чистота и тегло.

Най-важният критерий при рубина е цветът – най-качествените екземпляри са наситено червени. От значение е и наличието на нюанси – лилавото е най-предпочитаният нюанс, защото подсилва червения цвят.

Използват се различни техники за подобряване на качествата на рубините – топлинна обработка за изменяне на цвета, подобряване на прозрачността, запълване на пукнатини и т.н.

Рубинът винаги е бил високо ценен в Азия – там се намират и основните му находища. На санскрит думата за рубин означава „кралят на скъпоценните камъни”.

Синтетични рубини и имитации

Както и при останалите скъпоценни камъни, важно е да се прави разлика между синтетичните им варианти и имитациите. Синтетичните рубини се създават в лабораторни условия и също могат да бъдат с висока стойност, в зависимост от наличието на несъвършенства. Всъщност, някои синтетични рубини са толкова близки до естествените, че само много опитен специалист може да ги различи.

Имитациите, от друга страна, имат съвсем различен състав и свойства. Това могат да представляват оцветено стъкло или камъни с подобен цвят – като например червен шпинел или гранат, които подвеждащо да се представят като рубин.

В Elite Precious държим на високото качество на предлаганите продукти и в нашите колекции можете да откриете единствено естествени и синтетични камъни.

Зодии и други вярвания за рубина

В астрологията рубинът е камъкът на родените през месец юли.

Още от древността на рубина се приписват и различни мистични свойства. Червеният му цвят се асоциира с кръвта и затова рубинът се свързва с жизнените сили и енергията. От хилядолетия той е считан също за къмъка на любовтта и страстта. Това прави бижутата с рубин идеален подарък за Свети Валентин или просто символ на силните чувства.

Пръстен с рубин

Пръстен от 18 карата бяло злато с ръчно монтирани диаманти – 0,13 ct, и рубин – 1.35 ct

Как да се грижим за бижутата с рубин

Ако се грижите правилно за рубина, той  ще запази своя вид и ще Ви радва дълги години. Макар да е твърд и съответно по-устойчив на наранявания, трябва да се отнасяте грижливо с него. Сваляйте бижутата с рубин, ако извършвате физически дейности, при които може да бъде наранен, както и при работа със силни химически вещества.

За почистване може да се използва вода и сапун или специален препарат за бижута. Важно е рубинът да бъде подсушен след почистване. Разбира се, не забравяйте да вземете предвид и как се почистват останалите материали, които са използвани за изработката на бижуто.

Рубинът има много висока твърдост, което означава че при допир с по-меки камъни може да ги надраска, затова е препоръчително да го съхранявате отделно от други бижута със скъпоценни или полускъпоценни камъни.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари