Валута
BGN
  • PLN
  • EUR
  • BGN
  • RON
Вижте всички статии

Най-важните въпроси за диамантите – вижте отговорите от сертифициран оценител на диаманти (част 2)

Най-важните въпроси за диамантите – вижте отговорите от сертифициран оценител на диаманти (част 2)

Кои диаманти са по-скъпи – безцветните или цветните?

Най-скъпи са розовите, червените, сините, зелените камъни. Тези диаманти не попадат в стандартния рапапорт лист и са изключително привлекателни за колекционери.

Най-известните розови диаманти се намират в Австралия. Те са много редки и изключително скъпи. Черните и кафявите диаманти са доста по-достъпни като цени, в сравнение с другите цветови варианти.

При безцветните диаманти отново има значение нюансът на оцветяване. Отбелязват се с латински букви от D – Z. Някои гемоложки лаборатории ги обединяват по двойки – D-E = exceptional white, F- G = rare white, H – white (това е границата между безцветните и оцветените диаманти), всички камъни след нюанс H започват да имат леко жълтеникав отенък и съответно цената им започва да спада.

Коя е най-ценената шлифовка?

Математически е изчислено, че най-хубавата шлифовка е брилянтната. При нея имаме 100% пълно вътрешно отражение и максимално много блясък. От всички съществуващи форми на диамантите, кръглата форма е приета за еталон. Тя подчертава оптичните свойства на диаманта по съвършен начин.

Останалите форми са по-евтини и липсва блясък в камъка. Понякога обаче определен вид може да се предпочете пред класическата, за да засили някакъв определен ефект. Например формите ашер, емералд и багет са предпочитани при цветните камъни, тъй като стъпаловидната им шлифовка подчертава цвета.

Формата маркиза се използва, когато искаме визуално камъкът да изглежда по-голям, в сравнение с кръгла форма.

Има ли тенденции при диамантите?

Както при всичко, има водещи тенденции и при диамантите.

Преди време доста нашумял беше ефектът на микросетинга, с който се имитира ефектът на по- голям камък.

Най-новият тренд от тази година, представен в Италия, е така наречения pie cutting. Идеята при този тип шлифовка е, че малки камъчета са монтирани изключително прецизно едно до друго и трудно с просто око може да се види този ефект. Така за доста ниска сума може човек да закупи бижу с голям камък.

В момента са изключително модни и капковидните форми при диамантите.

Какви сертификати трябва да очакваме когато си купуваме диамант?

Сертификатът е гаранция, че камъкът е истински, добит според изискванията и правилата. Без сертификат той не е редно да се продава, а обратното изкупуване без този документ не е гарантирано.

Една от основните причини да има сертификат към диамантите е, че те трудно се разпознават.  Малцина са експертите, които могат да различат истинския скъпоценен камък от фалшивите такива. А с този документ се гарантира автентичността им, тъй като е издаден от специализирани лаборатории.

Най- близък до диаманта е камъкът мойсанит. От него се правят сполучливи фалшификации.

Търговците на диаманти са част от така наречения „кимбърлийски процес“. Той се осъществява под егидата на ООН и целта му е да не се допуска на световния пазар „кървави диаманти“- използването на скъпоценни камъни за финансирането на военни конфликти.

Най-известните гемоложки лаборатории, които са безкомпромисни при оценката на диамантите, са GIA и HRD. Сертификатите от тези лаборатории са препоръчителни най-вече за по-големи камъни.

В Elite Precious се стремим да поддържаме асортимент от диаманти, които са от висок клас и в същото време са на достъпна цена. Камъните се подбират  грижливо от диамантени борси и се проверяват под микроскоп, с оглед високите стандарти, които поддържаме и изискваме, преди да се монтират върху бижутата.Диагностиката и оценката на диаманти е много сериозна професия, която изисква години на обучение и практика. Нашият сертифициран специалист по диагностика и оценка на диаманти – Ани Николова, отговаря на някои от най-честите въпроси, които вълнуват клиентите.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари