Валута
BGN
  • PLN
  • EUR
  • BGN
  • RON
Вижте всички статии

Годежният пръстен – една красива традиция

Годежният пръстен – една красива традиция

Макар в днешно време традициите да не се спазват от всички, романтичното предложение за брак, поднесено с красив пръстен, остава мечта и един от най-красивите моменти в живота на много момичета. Твърди се, че традицията на поднасяне на годежен пръстен може да бъде проследена чак до древни времена – Древен Египет и Гърция, но най-често началото се отнася към Древен Рим. Обичаят годежният пръстен да се носи на безименния пръст на лявата ръка се свързва с вярването, че през този пръст минава вена (Vena Amoris), която води до сърцето.

Годежен пръстен - традиция

Този обичай е станал част и от християнските ритуали. Любопитен факт е, че практиката в католическия свят мъжът да подарява пръстен на своята годеница се споменава в писма от Римският папа Николай I до българския княз Борис I (852–889). Днес този обичай присъства и при православните християни – те обаче обикновено носят годежния пръстен на дясната ръка.

В Древен Рим пръстените са изработвани от желязо, едва по-късно започва да се използва злато. Първият известен случай при който е подарен годежен пръстен с диамант е от 1477 г., по случай годежа на херцог Максимилиян Австрийски с Мария Бургундска. Дълги години диамантите остават привилегия, достъпна единствено за аристокрацията. Едва от миналия век те се превръщат в широко разпространен избор и дори класика в годежните пръстени.

И така, вече сте наясно с историята и традициите. Как обаче да изберете най-подходящия годежен пръстен?

Помислете от какъв материал препдочитате да бъде изработен – от това в голяма степен ще зависи и неговата цена. Годежният пръстен може да бъде изработен от различни материали – сребро, бяло злато, жълто злато, платина, паладий. Всеки от тях има своите предимства и недостатъци – преценете кои характеристики са най-важни за Вас.

Платиненият пръстен ще бъде много издръжлив и здрав, не се износва и е хипоалергенен. Платината е мноро рядък и ценен метал – това прави бижуто не просто красив аксесоар, а и истинска инвестиция. Такъв пръстен обаче, особен в комбинация с диаманти, не е по възможностите на всеки.

Най-популярният избор е златото – то може бъде да бъде с различна чистота кото се измерва в карати. Колкото повече карати е избраният от вас пръстен – толкова по-малко примеси има и толкова по-наситен е цветът му. По-чистото злато обаче има по-малка твърдост и съответно по-малка здравина. Естественият цвят на златото е жълт, а бялото злато се получава чрез сплав, най-често с паладий, който е с ествествен бял цвят. Може би най-популярната комбинация за годежен пръстен си остава бяло злато с диамант.

По-нестандартно решение ще е пръстенът да е изработен изцяло от паладий. Той е рядък метал с висока чистота, но по-достъпен като цени от платината. По-лек е от нея, но изключително здрав. Разбира се, има и нискобюджетен вариант – сребърен пръстен.

Следващата стъпка е да изберете камък (или камъни) за пръстена. Това е и следващият определящ фактор за стойността му. Диамантът безспорно е класиката в жанра и би се харесал на почти всяка дама. Възможно е обаче да надхвърля предвидения бюджет, или пък бъдещата годеница да има други предпочитания или по-нетрадиционен вкус.

Други популярни варианти са пръстен със син сапфир, рубин или изумруд. Може би бъдещата ви годеница е споделяла кой е любимият й камък? Или пък се интересува от астрология и иска камъка, който отговаря на нейната зодия? Смята се също, че камъните имат и различна символика – сапфирът е символ на целомъдрие и надежда, тюркоазът – на любов и богатство, топазът – на вярност, изумрудът – на късмет в любовта, а диамантът – на чистота и вярност.

Разбира се важен е и дизайнът на пръстена – дали дамата би харесала по-семпъл и деликатен пръстен с малко пробляскващо камъче, или пък по-забелязващо се бижу с голям цветен камък или няколко диаманта? Просто обърнете внимание какви са бижутата които тя вече притежава – това е важно също защото в бъдеще ще трябва да ги съчетава с пръстена. Има и практическа страна на въпроса – много жени носят годежния пръстен и след сватбата, така че той не трябва да им пречи да извършват ежедневните си дейности – един по-голям пръстен или такъв с по-издаден камък може да се окаже не много удобен.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари