Валута
BGN
  • PLN
  • EUR
  • BGN
  • RON
Вижте всички статии

Свети Валентин – какво знаете за празника

Свети Валентин – какво знаете за празника

Свети Валентин

Свети Валентин, не е традиционен български празник, но в последните години все повече хора го празнуват. И това е напълно разбираемо, защото поводът е много красив – празник на любовта и влюбените! Познавате ли обаче историята и традициите, свързани с него?

Кой е Свети Валентин?

Всъщност, може би става въпрос не само за един, а за няколко души – раннохристиянски светци на име Валентин, почитани на 14 февруари. Една от по-популярните истории се отнася за Свети Валентин от Рим, който бил изпратен в затвора, защото венчавал войници, на които било забранено да се женят, и извършвал служби за християни, които били преследвани по това време в Римската империя.

Според легендата, докато бил в затвора, Свети Валентин излекувал дъщерята на своя пазач. Преди своята екзекуция той оставил прощална бележка с думите „Ваш Валентин“.

Традиции и символи

Свети Валентин

Валентинка от началото на ХХ в.

Празникът започва да се свързва с романтичната любов първо в Англия през късното Средновековие, по времето на поета Джефри Чосър, който споменава Деня на Свети Валентин в свои произведения.

През 18-ти век се появява традицията влюбените да си поднасят цветя, бонбони и да си разменят картички („валентинки“) за празника. В Англия дори е издаден сборник с романтични стихове, които влюбените младежи могат да използват за своите Валентинки, ако не могат сами да напишат свое послание. Скоро започва и производството на печатни картички с илюстрации и стихове. Британските пощи предлагат специална по-ниска тарифа и това, освен че води до увеличение на броя на изпратените картички, позволява и те да бъдат изпращани анонимно.

Още през 19 в. ръчно направените картички започват да се изместват от масовото производство.

Други символи, които днес се свързват с деня на Свети Валентин са сърцата, гълъбите и Купидон. В Европа се разменят също амулети във формата на ключове като романтичен символ и покана да се „отключи сърцето“ на подаряващия.

Как отбелязваме празника днес

На влюбените двойки вече се предлагат и най-разнообразни начини за романтично прекарване на вечерта. Валентинките, цветята и бонбоните остават популярен жест за празника и днес. Често те се допълват и от други романтични подаръци, като например парфюм или красиво бижу.

А защо да не използвате повода, за да превърнете деня и в свой личен празник? Изберете един от нашите годежни пръстени и направете най-романтичната изненада!

Годежен пръстен

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари