blog-header-sticky-history

Не е тайна, че бижутата винаги са били важна част от живота на човека. Но какво в действителност символизират те и коя e причината почти всеки от нас да притежава поне едно бижу? Това можем да разберем ако проследим историята на бижутата и така си отговорим на въпроси от рода на „Защо не можем без накити?“.

Първите бижута

Най-ранните сведения за наличието на бижута в човешкия бит датират още от праисторическите времена. Колиета от зъби и нокти на уловените животни са красяли нашите прадеди и са били отличителни знаци на безстрашните и сръчни ловци. С развитието на Египетската, Древногръцката, Етруската, Шумерската, Келтската и Римската култура се е считало, че именно украшенията символизират и свидетелстват за обществения статус и връзката с божественото (т.е. бижутата са били част от ритуали). По-късно идва ролята им на амулети, които да предпазват притежателя си от зли сили, уроки и други.

Бижутата през Средновековието

Носенето на златни бижута през Средновековието е послание за социалното положение на притежателя им. Смятали са се за символ на статус и са изпълнявали ролята на визитна картичка.

Интересна е била тенденцията да се даряват  златни бижута като израз на чувства от мъж към жена. Тогава се заражда и вечната традиция – пръстенът с диамант като символ на любов.

Бижутата в модерни времена

Чак в по-модерни времена накитите започват да играят ролята на аксесоар. Счита се, че стилът и индивидуалността на всяка жена не е завършен без бижу. Ежегодно попълваме колекцията си от разнообразни аксесоари и бижута, които да допълнят добрия ни външен вид. Не е тайна, че винаги ювелирните скъпоценности са пораждали у човека желание за притежание и така с течение на времето кутийката за бижута е препълнена.

Но има ли „достатъчно много” гривни, обеци, колиета и пръстени, които една жена трябва да има?

Отговорът е прост и ясен – НЕ! Те никога не са достатъчни и винаги можем да попаднем на поредното „идеално” бижу за този или онзи тоалет.

Би могло да се каже дори, че бижутата могат и да манипулират. Затова мъжете често прибягват към магичното въздействие на накитите, когато трябва да избират подарък на своята половинка.

Едно е сигурно – неоспорима е ролята на бижутата през вековете и е ясно, че те винаги ще бъдат актуални и на мода!

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
1 Comment