Валута
BGN
  • PLN
  • EUR
  • BGN
  • RON
Вижте всички статии

Как да купуваме злато

Как да купуваме злато

Как да купуваме злато

Бижутата, разбира се, привличат на първо място с красотата си. Но златните бижута могат да бъдат не просто покупка за задоволяване на суетата, а истинска инвестиция. Какво по-добро оправдание да си купите ново бижу? :)

Златото е благороден метал, който не губи своята стойност във времето и може да служи за разменно средство, което е ликвидно в целия свят.

Златото е много траен материал – при правилна грижа, вашето бижу ще запази своя външен вид неограничено дълго и може дори да го предадете на своите деца и внуци и да остане ценна семейна вещ. Златото не потъмнява и не оставя следи по кожата, както се случва при някои други метали, използвани за изработката на бижута.

Златните бижута са винаги на мода, а свойствата на златото позволяват да бъдат създавани най-разнообразни модели – то може да бъде моделирано във всеобразни форми и позволява оформянето дори на много тънки нишки, които са достатъчно здрави. Ако все пак в даден момент решите, че старите ви златни бижута са ви омръзнали, може да използвате материала и да ви бъдат изработени нови.

Ако проучите цените на златните бижута, които се предлагат на пазара, ще видите, че те варират в много широки граници. Как да изберете правилното бижу? Ето няколко съвета, които може да ви послужат за ориентир.

Първият важен показател е чистотата на златото. Мярка за чистота на златото е каратът. Чистото злато е 24 карата. То обаче е много меко и за направата на бижута се комбинира с други метали като мед, сребро, никел или цинк, които да позволят неговата обработка до желаните форми. При 10-каратовото злато има 10 части злато и 14 части друг метал. Най-често при бижутата се използва , 10-, 14- или 18-каратово злато. Повече карати означават по-голяма чистота, но и по-висока цена на златото. В Европа се използва и друга мярка за чистотата на златото – 18-каратовото злато съдържва 75% злато и е маркирано с проба 750. 14-каратовото злато съдържа 58,5% злато и е маркирано с проба 585.

Важно е да правите разлика между позлатени бижута и такива от масивно злато. При позлатените бижута основата е от друг метал, а само горният слой е златен. Макар позлатените бижута да са по-евтини, това е свързано и с много недостатъци – те не запазват своята стойност така както чистото злато; с времето горният слой може да се изтрие, което да промени външния вид на бижуто, както и да доведе до контакт на кожата с други материали, които за разлика от златото да не са хипоалергенни.

Когато решавате на каква чистота на златото да се спрете, вземете предвид колко често и в какви условия ще носите бижуто – при по-интензивна употреба, то ще бъде подложено на повече външни влияния и е по-добре да заложите на малко по-ниска чистота, например 14 карата, за сметка на по-голямата здравина. Също от гледна точка на здравината, при бижута като гривни и пръстени, които ще носите всекидневно на ръката, е хубаво да избягвате твърде фините елементи.

Теглото на златото е друг важен фактор – то обикновено се измерва в грамове. По-масивните и тежки бижута естествено излизат по-скъпи. Но освен това те също са по-здрави и по-устойчиви на износване.

Черно злато Кафяво злато Розово злато
Черно злато Кафяво злато Розово злато

 

Да не забравяме и естетическите аспекти – днес златото, освен в класическия жълт цвят, се предлага и в много други – бяло, розово, дори и дизайнерски нюанси като кафяво, черно, синьо и зелено. Те се получават чрез сплави на златото с други метали – за получаването на бяло злато например се използват паладий и родий, за розово – мед. Това обуславя и ралзиките в цената. Паладият например е скъп метал и затова белият вариант на едно бижу може да бъде по-скъп. Други определящи фактори за цената на златните бижута са разбира се вложеният труд и умения при изработката.

Когато купувате златни бижута, независимо дали от местен или онлайн магазин, винаги се интересувайте за автентичността им – попитайте за сертификат, който е доказателство за качеството на продукта.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари