Валута
BGN
  • PLN
  • EUR
  • BGN
  • RON
Вижте всички статии

Грижи за златните бижута (част 1) - Носене и съхранение

Грижи за златните бижута (част 1) - Носене и съхранение

Грижи за бижутата

Златните бижута не са просто поредния моден аксесоар, който ще приберете в шкафа или ще забравите след един сезон употреба. Те могат да имат много дълъг живот и дори да се предават между поколенията. Необходимо е обаче към тях да се подхожда с внимание, и да се полагат необходимите грижи, за да запазят своя блясък и безупречен външен вид. Вижте какви са основните препоръки за носене, съхранение и почистване на златните бижута.

Ежедневната употреба е основната причина за износването на бижутата. Това разбира се не означава, че не трябва да ги носите – хубаво е обаче да се спазват някои правила и да се полагат грижи, чрез които да се запази перфектният им вид.

· Добре е да сваляте златните си бижута преди да влезете под душа, във ваната, на спа процедури или в басейна. Хлорът във водата може да направи химическа реакция с металните примеси в златните бижута и да причини трайно обезцветяване или дори структурни изменения.  Особено вредно може да е влиянието му при високи температури.

· Сапунът също може да има неблагоприятно влияние – той може да образува тънък слой върху златото, който да го направи да изглежда по-тъмно. Това налага и по-често почистване на бижутата.

· Златните бижута трябва да се свалят и при други домакински дейности – миене на чинии, градинарство, почистване на дома, за да се избегне физическо нараняване или излагане на влиянието на химически вещества и почистващи препарати, като белината. Особено важно е бижутата да нямат досег с абразивни почистващи препарати, тъй като златото, особено с висока чистота, е мек метал и може лесно да се надраска.

· С бижутата трябва да се борави и нежно и внимателно, тъй като по-фините елементи лесно могат да се огънат. Не забравяйте, че златото е мек метал и повърхността може лесно да се надраска. Ето защо не е препоръчително да носите златните си бижута по време на дейности, при които може да подложени на удар, като например контактните спортове. Опитайте се да избегнете също удари в твърди повърхностни и излагане на резки температурни промени.

С пръстените и гривните с диаманти и скъпоценни камъни трябва да се подхожда още по-внимателно. Всеизвестно е, че диамантът е  много твърд, но това не означава, че не е чуплив. За разлика от други скъпоценни камъни, диамантът не може да се надраска, но може да се счупи.

· Козметиката, оформящите продукти за коса, парфюмите и лосионите също може да съдържат химикали, които да увредят златите бижута, ето защо е препоръчително бижутата да се поставят след нанасяне на грима. Това ще ограничи контакта с вредни вещества и евентуалните им вредни влияния. Перлите и коралите заслужават специално внимание, тъй като са от органичен произход и повърхността им още по-лесно може да бъде повредена.

Обеци с перли Пръстен с диамант
Перлени обеци Пръстен с диамант

 

Ако искате да запазите блясъка на златните си бижута, съхранявайте ги на чисто и сухо място. Препоръчително е да ги държите в оригиналните им опаковки и да се избягва контакт с други бижута, тъй като повечето други видове метал могат лесно да надраскат златото.

Най-добрият вариант за съхранение са малките торбички или отделни кутийки за бижута, с текстилна облицовка на вътрешността. Ако предпочитате големите кутии, нека са с отделения за всяко бижу. Друг вариант е да увиете всяко бижу с мек плат.

Вижте и част 2 от нашите съвети: Грижи за златните бижута: поддръжка и почистване

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари