Валута
BGN
  • PLN
  • EUR
  • BGN
  • RON
Вижте всички статии

Пръстен с диамант – как да изберем?

Пръстен с диамант – как да изберем?

Как да избера пръстен с диамант

Пръстенът с диамант най-често се избира за годежен пръстен. За много мъже изборът на идеалния модел е истинско предизвикателство, а някои решават да оставят избора на своята дама. И в двата случая тази статия може да е от полза.

Ако следваме традицията, абсолютната класика за годежния пръстен е той да бъде от бяло злато с диамант. Все пак изборът за цвета на златото зависи изцяло от вкуса и предпочитанията на дамата. Каратът на златото също може да бъде различен. По правило върху 14-каратови пръстени се монтират циркони, а върху 18 карата – диаманти, но всяко правило си има и изключения. От практическа гледна точка 14 карата е по-твърдо и вероятността да се надраска е по-малка.

Когато говорим за пръстен с диамант, камъкът е може би най-важното (и най-скъпото) в него. Когато избирате пръстена, трябва да знаете какви цвят, чистота, тегло и шлифовка има камъкът. Тези характеристики определят стойността на диаманта, както и неговата визия.

Тегло (карат)

Каратът на камъка при диамантеното бижу е от първостепенно значение. Това всъщност е мярка за тегло и може да служи за ориентир за големината на камъка. Колкото по-голям е каратът, толкова по-голям е диамантът и съответно по-скъп пръстенът. Но все пак не забравяйте да погледнете и другите характеристики– размерите на диаманта погледнат отгоре също може да ви послужат като важен ориентир.

Цвят

В природата диамантите се срещат в различни цветове – от безцветни, до бледо жълти или кафяви, или в редките сини, зелени или розови цветове. Колкото по-безцветен е диамантът, толково по-ценен  е. Цветът на диаманта се определя по скала, използваща буквите по азбучен ред от D-Z. Диамантите оценени от D-F се считат за безцветни – те са и много редки. Тези от G-J са почти безцветни – цветът им не може да бъде уловен с просто око. Диамантите с цветове от K-M са с бледо жълт цвят. Тези в цветовата гама N-R  са много светло жълти, а S-Z – светло жълти.

Ако сте перфекционисти – търсете диамант от първата група. Ако обаче търсите оптималното съотношение между цена и качество – най-подходящ за Вас е диамант с цвят G-I. За централен камък на годежен пръстен най-често се избира цвят F-H.

Чистота

Повечето диаманти съдържат съвсем малки естествени примеси.  Чистотата на диаманта е мярка за броя, позицията и големината на примесите. Колкото по-малко и по-незабележими са те, толкова по-рядък и по-ценен е диамантът. Много от тези несъвършенства са микроскопични и по никакъв видим начин не намаляват красотата на камъка.

За оценка на чистотата на диаманта се използва следната скала:

FL – Без дефекти.  Диамантите без абсолютно никакъв дефект са изключително редки.

IF – Без вътрешни дефекти. Също много редки.

VVS – Имат микроскопични включения, които са трудно забележими дори под лупа. Диамант с отлично качество.

VS – Имат много леки дефекти, които са незабележими с просто око.

SI – Диамантите с такава чистота имат малки включения.

I – Имат дефекти, които могат да бъдат забелязани и с невъоръжено око.

Шлифовка

Това  е четвъртият много важен критерий при избора на диамант, който е от определящо значение и за цената му. От това как е изрязан диамантът и как са оформени неговите фасети зависи как той отразява светлината и колко блясък ще има.  Идеалното изрязване не трябва да е нито твърде плитко, нито твърде дълбоко.

Шлифовка на диамант

Снимка: amazon.co.uk

Форма

Тъй като е най-определяща за цялостния външен вид на диаманта, формата е основен фактор при избора.

Най популярната форма е кръглият брилянт. Това не е случайно – тази форма позволява диамантът най-добре да разкрие своите качества. Кръглият брилянт отразява много добре светлината и така осигурява най-голям блясък на диаманта. Повечето диаманти в нашия асортимент също са с тази форма.

Пръстен с брилянт Диамант Принцес
кръгъл брилянт принцес

 

Принцес е следващата по популярност форма, също много предпочитана за годежни пръстени и с много съвременна, модерна визия. Формата е правоъгълна (обикновено квадратна), с остри ръбове.  Ако диамантът е с леко оцветяване, то може да бъде по-видимо в краищата – обърнете внимание на тази специфика, ако се спрете на принцес.

Изумрудът също е правоъгълен, но е изрязан стъпаловидно и изглеж а много елегантно.  Широката площ на площадката на короната обаче прави по-видими евентуално дефекти, затова ако има такива на камъка, обърнете внимание точно къде са разположени и избягвайте да са в тази област .

Когато камъкът е стъпаловидно изрязан, но формата е правоъгълна, тя се нарича ашер.  Изумрудът и ашерът имат по-малко блясък от диаманта, но пък повече прозрачност.

Диаманти - форми

Снимка: Diamondsgeek.com

Формата кушон също е правоъгълна или квадратна, но има заоблени кръгове. Фасетите са по-големи, за подсилване на блясъка. Както и при изумрудите обаче, дефектите могат да бъдат по-видими. Кушон и ашер са подходящи форми за пръстени с винтидж дизайн.

Формата маркиз е продълговата и може да създаде оптическа илюзия за по-голям камък. Също така стои много елегантно на ръката и издължава пръстите, което я прави много предпочитана.

Овалната форма съчетава предимствата на брилянта и маркиза – придава повече блясък на диаманта и издължава пръстите. Традиционно съотношението дължина-ширина при овалната форма е между 1.33 и 1.66.

Круша (или още наричана сълза) също е предпочитана форма с елегантна визия, която прави пръстите да изглеждат по-фини. При традиционната форма круша съотношението длъжина-ширина е между 1.45 и 1.75.

Радиант е още една правоъгълна форма, чиито ъгли обаче са отрязани. Много лесно се комбинира с други форми диаманти при обков с повече от един камък.

Сърце символиката тук няма нужда от пояснения. Много харесван модел от романтичните натури. А относно характеристиките на диаманта – евентуално оцветяване може да е видимо по ръбовете, така че заложете на по-безцветен камък.

По отношение на обкова на камъка също има избор.

Пръстен с диамант - единичен обков Обков с три диаманта Пръстен с диаманти
един диамант три диаманта повече диаманти

 

Единичният диамант  е най-класическия вариант, принцесите в приказките имат именно такъв пръстен, а освен това така брилянтът е център на внимание, като получава и отразява възможно най-голямо количество светлина.

Обковът с три диаманта символизира бъдещето, настоящето и миналото.

Обковът с много диаманти придава допълнителен блясък на пръстена.

Сега вече сте запознати с най-важните факти за диамантите и можете по-уверено да пристъпите към избора. Пръстенът с диамант е истинска мечта за много дами – желаем Ви успех в нейното сбъдване!

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари