Валута
BGN
  • PLN
  • EUR
  • BGN
  • RON
Вижте всички статии

Бижута от цветно злато

Бижута от цветно злато

Бижута от цветно злато

В миналото изборът на златно бижу може да се е ограничавал до вариантите жълто и бяло злато, но днес все по-често се срещат и атрактивни цветове като розово, кафяво, черно злато. Предлагат се и още по-изненадващи варианти – лилаво, синьо и дори зелено злато.

Как се получава цветното злато?

Естественият цвят на златото е жълтият. Всеки друг цвят се получава чрез сплав на 24-каратово злато с друг метал (мед, сребро, цинк, никел), който придава различните оттенъци. Каратът, както е известно, е мярка за чистотата на златото и носи информация какъв процент чисто злато има в сплавта.

Розово злато

Розовото злато има много деликатен цвят, който става по-наситен с времето. Гледан под различен светлинен източник, може да изглежда различно. Този цвят злато е бил популярен през 19 в. в Русия. През 21 в. вече е все по-често срещан и се използва за изработката на годежни пръстени, гривни и други накити.

Розовият нюанс се придава от наличието на мед в сплавта. Колкото по-високо е съдържанието на мед, толкова по-наситен е розовият нюанс. Понякога розовото злато е наричано дори червено.

Обеци от розово злато Пръстен от розово злато с циркони
Обеци от розово злато с опушен кварц Пръстен от розово злато с циркони

 

Черно злато

Получаването на черно злато днес е възможно чрез различни техники. Една от тях е галванопластика, при която се използват черен родий или рутений. Друга техника е контролираното окисление на сплав от злато и кобалт.

Черното злато дава възможност за много интригуващи дизайнерски решения.

Пръстен от жълто и черно злато Обеци от жълто, бяло и черно злато Обеци от черно и жълто злато
Пръстен от жълто и черно злато Обеци от жълто, бяло и черно злато Обеци от черно и жълто злато

 

Зелено злато

Зеленото злато е било познато на Лидите още през 9 в. пр. хр. под формата на естествено възникваща сплав на сребро и злато. То всъщност е имало по-скоро жълто-зелен отенък.

Цветът на зеленото злато се отличава най-ясно когато е в комбинация с жълто, бяло или розово злато.

Гривна от жълто и зелено злато Колие от жълто и зелено злато
Гривна от жълто и зелено злато Колие от жълто и зелено злато

 

Сиво злато

Сивото злато най-често се получава от сплав на злато и паладий. Съществуват и различни по-евтини алтернативи, при които се използват други метали – сребро, манган, мед, желязо, в определено съотношение към златото.

Лилаво злато

Лилавото (или виолетово) е сплав на злато и алуминий в определено съотношение. То е по-крехко и затова обикновено се оформя и използва като скъпоценен камък в бижутата, а не като основен материал за изработката им.

Синьо злато

Синьото е един от най-екзотичните цветни варианти, който също се получава от сплав на злато и други метали, но за момента почти не намира приложение в бижутерията.


Тъй като получаването на цветното злато включва използването и на други, по-евтини метали, това може да доведе до заблудата, че цената на цветното злато ще бъде по-ниска. Това, което обаче оскъпява производството му е самият технически процес при производството на единични бройки бижута.

А Вие – търсите ли разнообразието и оригиналните идеи в бижутата, или залагате на традицията?

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари