Валута
BGN
  • PLN
  • EUR
  • BGN
  • RON
Вижте всички статии

Аквамаринът – синьо като морската вода

Аквамаринът – синьо като морската вода

Аквамарин

Скъпоценните камъни са неизменен елемент от луксозната бижутерия. Те носят разнообразие, внасят цвят и блясък, дават още повече свобода на фантазията на дизайнерите и предлагат още по-голям избор на ценителите на бижутата – да изберат това, което в най-голяма степен пасва на техния стил, вкус и темперамент. В разгара на лятото ви представяме един от най-предпочитаните скъпоценни камъни за сезона – аквамарина.

Синьо – между небето и морето

Името на аквамарина идва от латински: aqua marina, „морска вода“ и съвсем точно характеризира цвета на този красив скъпоценен камък. Нюансите му могат да варират в голям спектър между синьото и зеленото, но най-често са разновидности на светло синьото.

Светло-синият до синьо-зелен цвят на аквамарина може да избледнее при продължително излагане на светлина, затова е особено важно камъкът да се купува само от надеждни търговци. Аквамаринът е твърд и издръжлив камък, но ако бъде ударен силно, има опасност да се причинят вътрешни пукнатини.

Светлосиният топаз понякога лесно може да бъде объркан с аквамарин. Цветовете на тези два скъпоценни камъка могат да бъдат идентични, а физическите им свойства също са много сходни.

За разлика от смарагада, който също е разновидност на берила, аквамаринът често е напълно съвършен. Рядко се срещат аквамарини с видими дефекти. Разходите за производството на синтетични аквамарини е много висока на фона на относително широкото разпространение на камъка, затова на пазара почти не се предлагат синтетични аквамарини.

Повечето аквамарини на пазара са термично обработени. Естественият аквамарин обикновено е по-светъл и със зелен нанс, а термичната обработка създава по-тъмно сини нюанси. Съществуват и естествено тъмносини аквамарини, но са рядко срещани.

Гривна от бяло злато с ръчно монтирани аквамарини и циркони Обеци от жълто злато с ръчно монтирани аквамарини
Гривна от бяло злато с ръчно монтирани аквамарини и циркони Обеци от жълто злато с ръчно монтирани аквамарини

 

Откъде идва аквамаринът?

Аквамаринът е разновидност на берила. Среща се относително често и по-светлите му нюанси са достъпни като цена – това, освен красивият му нежен цвят, го прави предпочитан в декорацията на златни и сребърни бижута.

Най-големият производител на аквамарини е Бразилия. Други важни находища има в Пакистан, Мианмар, Русия, Китай, Намибия, САЩ. В някои от находищата са открити огромни прозрачни кристали маси с аквамарин, от които са направени изящни скъпоценни камъни с тегло от хиляди карати.

Съкровището на русалките

Аквамаринът е рождения камък през месец март. Смята се също, че носи щастие в брака.

В древни времена са вярвали, че аквамаринът е съкровището на русалките, и моряците са го използвали като талисман за късмет, смелост и защита. Смятан е също за камъка на вечната младост и щастието. Днес, той закриля всички, които пътуват по вода и отваря каналите на чистата и искрена комуникация.

Обеци от розово злато с ръчно монтирани аквамарини

Обеци от розово злато с ръчно монтирани аквамарини

Любимият скъпоценен камък на бижутерите

Едва ли има друг скъпоценен камък в модерната бижутерия, който да се обработва по толкова разнообразни начини като аквамарина. В някои случаи дизайнерът избира класическа шлифовка и подчертава прозрачността и чистия цвят на камъка, друг път подходът е по-новаторски и дизайнерското решение е по-необичайно – но винаги резултатът е зашеметяващо красив. Аквамаринът е любим скъпоценен камък на бижутерите. Те обичат да изненадват с нови и модерни форми, а аквамаринът е много подходящ за подобни творчески експерименти. Това в голяма степен допринася и за широката популярност, която аквамаринът е придобил. Включенията при аквамарина могат да бъдат забелязани лесно, заради чистия му цвят. От друга страна талантливите бижутери могат да постигнат много интересни ефекти, именно използвайки тези включения като елемент от дизайна. Светлият цвят на аквамарина позволява на дизайнера да разкрие блясъка на камъка с прецизни извивки, прегъвания и резки, и да го превърне в неустоимо изкушение за всяка жена.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари