Валута
BGN
  • PLN
  • EUR
  • BGN
  • RON
Вижте всички статии

Икони на стила – Коко Шанел

Икони на стила – Коко Шанел

Снимка: commons.wikimedia.org

Коко Шанел е една от най-влиятелните и вдъхновяващи дами в света на модата – символ на свободата на духа и изискания вкус. Тя оставя отпечатък не само с дрехите, които създава – Коко е автор на емблематичния парфюм Chanel No. 5, малката вечерна чанта с дълга метална дръжка, започва кариерата си с дизайн на шапки, а през 30-те години представя и своята първа колекция бижута.

Коко израства в бедно семейство, а когато майка ѝ умира, баща ѝ я изпраща в католически приют. Там тя се научава да шие. Самоуверена и дръзка, тя не се страхува да се противопостави на господстващите модни тенденции. Във време когато жените ходят пристегнати с корсет, с дълги коси и пищни рокли, тя залага по-скоро на небрежния стил – дрехи, които позволяват повече движение и дават свобода на тялото. „Луксът трябва да е удобен, иначе не е лукс”, казва Коко Шанел. Късата коса и момчешкият силует стават отличителни елементи от стила й.

В модните си творения си Коко взаимства елементи от мъжката мода. Тя черпи вдъхновение от костюмите за лов и езда, от дрехите на моряците (моряшкото райе), от чужди култури.

Влиянието на Коко Шанел все още е толкова осезаемо, колкото и през годините, когато тя твори. Именно тя създава „малката черна рокля” – появила се през 1926 г., считана и днес за задължителен елемент от гардероба на всяка дама. Тя е авторът на късото дамско сако без яка, със специфична кройка на ръкавите и пришита верига –  в оригиналния си вариант то е черно.  Тя налага концепцията за дамския бизнес костюм. Тя популяризира и носенето на панталон от жените.

Докато по отношение на дрехите Коко Шанел следва много изчистена линия, бижутата са елементът, в който тя си позволява повече пищност. Нейна запазена марка са перлите и най-вече дългите перлени огърлици, носени в няколко реда. В своите колекции тя използва диаманти и скъпоценни камъни, които обаче смело комбинира с други, по-евтини материали – и в тази сфера тя не изневерява на вкуса си към провокацията.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари