Аметистът е полускъпоценен камък, разновидност на кварца. Познат и ценен от векове, някога той е бил достъпен само за кралските особи и висшите класи. Днес относително богатите находища са превърнали аметиста в един от най-популярните цветни полускъпоценни камъни в света – използва се както в масовия пазар на бижута, така и в бутикови дизайнерски колекции.

Аметистът се формира при наличието на манган в кварца, а лилавият му цвят се дължи на съдържанието на желязо. Търдостта на аметиста го прави подходящ за употреба в бижутерията – по десетобалната скала на Моос твърдостта му е 7 (за сравнение – най-голяма твърдост има диамантът – 10).

Цветове и нюанси на аметиста

Цветът на аметиста варира в много широк спектър – от светло розово-виолетово до наситено лилаво. Тези вариации се дължат на множество фактори, най-важният от които е концентрацията на желязо – колкото по-голяма е тя, толкова по-наситено лилав е цветът. Възможно е да има един или два вторични оттенъка – синьо и червено. Цветът на аметиста се определя по скала, в която най-тъмните цветове се определят като Сибирски аметисти – те са най-високо ценени и имат 75-80% лилав оттенък, и 15–20% син и (в зависимост от източника на светлина) червен вторичен оттенък.

Колие от жълто злато с аметист

Златен пръстен с аметист

Синтетичен аметист

Синтетичният аметист пресъздава аметист от най-високо качество. Химическите и физическите му свойства са толкова сходни до естествения, че не може да бъде отличен с абсолютна сигурност без специализирано тестване.

Митове и вярвания, свързани с аметиста

В много култури на аметиста се приписват различни чудодейни сили – че пази посевите от бури и вредители, носи късмет при война и лов, отблъсква злите духове и вдъхновява интелекта.

Аметистът е използван като скъпоценен камък още от древните египтяни. Древните гърци също са го познавали и вярвали, че може да предотврати интоксикацията. Средновековните воини носели амулети с аметист, който да ги предпазва по време на битки, защото вярвали, че камъкът има лечебна сила и може да им даде повече хладнокръвие.

Аметистът най-често се определя като камъка на родените през месец Февруари. Той е подходящ и за зодиите Риби, Дева, Водолей и Козирог. Този минерал се свързва с духовността и мъдростта и също така е символ на 4-тата, 6-тата и 17-тата годишнина от сватбата.

Гривна от розово злато с естествени камъни – розов кварц, аметисти и млечен кварц

Географско разпространение на аметиста

Най-важните находища на аметисти се намират в Бразилия и Уругвай, но камъкът е разпространен из целия свят. Специалистите могат да определят произхода на аметиста по неговия размер, форма и цвят. Най-големите екземпляри обикновено произхождат от Южна Америка. Камъните от африканските находища обикновено се характеризират с по-наситен цвят и по-малък размер. Някои от най-тъмните аметисти се намират в Австралия.

Стойност на аметиста

До 18-ти век аметистът е бил сред най-ценните скъпоценни камъни, заедно с диамантът, сапфирът, рубинът и изумрудът. След откриването на големи находища като тези в Бразилия стойността му значително спада.

Колекционерите се интересуват най-вече от дълбочината на цвета на аметиста. За разлика от повечето други скъпоценни и полускъпоценни камъни, каратите (теглото) не са определящи за стойността му. Най-ценният аметист (наричан „Deep Russian“) е изключително рядък и неговата стойност зависи от търсенето от страна колекционерите, когато такъв екземпляр бъде открит.

Колие от жълто злато с ръчно монтиран естествен аметист и турмалин

Как да се грижим за аметиста

Цветът на някои аметисти от определени находища може постепенно да избледнее при продължително излагане на светлина. Когато се използва в бижутерията, аметистът често се подлага на термична обработка, за да се постигне по-дълбок цвят. Освен че по този начин се имитира цветът на по-ценните тъмни аметисти, термичната обработка прави цвета по-траен.

Ако аметистът е преминал през топлинна обработка, външните влияния нямат такъв ефект, но в естественото му състояние както светлината, така и температурата оказват може да доведат до избледняване на цвета.

Грижата за аметиста включва също така избягване на контакт с химикали и абразивни материали. Може да се почиства с вода и съвсем малко мек препарат за почистване. Ултразвуковото почистване също се прилага често и е безопасно.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
1 Comment